2 Ocak 2008 Çarşamba

KOL GERME

Kol germe ameliyatı düşünen kişinin atması gereken ilk adım plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu akılda tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve daha iyi hissetmek konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır.

Muayene ettikten sonra cerrah, sizinle, yöntemle ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Sıklıkla, kol germe ameliyatının, kişinin daha zinde ve genç görünmesini sağladığı söylenir. Fakat kesin bir sonucu önceden belirlemek imkansızdır. Düzelmenin derecesi yaş, kalıtım, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri alkol, sigara kullanımı, beslenme, alışkanlıklar gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu faktörler, bir dereceye kadar operasyonun ne kadar etkili olacağını da belirler.

Kol germe ameliyatı
Yaşlanma, deri kalınlığı ve esnekliğin zamanla azalması ile karakterizedir. Değişikliğe uğramış derinin sarkıklığı alttaki yağ, kas ve kemik dokularının erimesi ile artmaktadır. Normalde elastik lifler dermis denilen deri iç tabakasının % 2-4 ünü oluştururken, yaşlanma ile bu oran azalır ve deri esnekliği kaybına neden olur.genelde yaşlanma, genetic faktörlerin kontrolünde olan gevşeme ile çevresel faktörlerin kombinasyonu sonucu gelişmektedir. Deri ve deri altı dokular eridikçe yerçekimi deriyi aşağı doğru çeker.

Günümüzde vücut konturlarının düzeltilmesi için yapılan işlemler oldukça rağbet görmektedir. Bunun altında yatan en önemli neden başarılı sonuçların elde edilmesidir.Kontur düzeltilmesinde vücut bir bütün olarak değerlendirilmelidir ve bölgeler arası orantılara dikkat edilmelidir. Aksi takdirde elde edilen sonuç yetersiz olacaktır.

Yaşlılık, aralıklı kilo verme ve yerçekimine bağlı olarak kol arka ve iç kısmında sarkıklıklar meydana gelir. Sarkıklık ile birlikte birikmiş olan yağ dokusunun miktarı kişiye gore farklılık gösterir. Bu nedenle her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Kol germe ameliyatı (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontur düzeltme ameliyatları ile birliktede yapılabilir.

Ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısımdaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklığın derecesine dikkat edilir. Ayrıca ameliyat sonrası oluşacak yara izi hakkında hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Yara izi, tüm ameliyatlarda olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrasında da genişlik ve kabarıklık açısından kişiler arasında farklılık gösterir. Denellikle koltuk altından dirseğe kadar giden ve zaman içerisinde genişleyen bir iz oluşur.

Ameliyat öncesinde cerrahınızın sizden bazı talepleri olacaktır. Özellikle eğer sigara içiyorsanız buna ameliyattan 4 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar ara vermelisiniz. Bu dönemde güneşte fazla kalmamalısınız. Eğer kullanıyorsanız E vitamini ve aspirine ara veriniz ve ameliyat öncesi ağır diyet rejimlerinden kaçınınız. Soğuk algınlığı yada başka bir enfeksiyon, operasyonunun ertelenmesine sebep olabilir.

Ameliyat...
Ameliyat hastane koşullarında, genel anestezi ya da sedasyon + local anestezi ile yapılır. Ortalam 1-2 saat sürer. Aynı gün eve çıkmak mümkündür.

Kol iç ve arka kısmından elips şeklinde kesi yapılarak fazlalık deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır. Dikişlerle kapatılan yara üzerine pansuman yapılır.

Ameliyat sonrası...
Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. Takip eden günlerde 2-3 kez pansuman yapılıur. 12-14. gün dikişler alınır.

Dogru hasta seçimi yapildiginda bu operasyon hem hekimi hem de hastayi mutlu eder. Ancak unutulmamasi gereken oldukça belirgin ve zaman içerisinde genisleyen izlere sahip olunacagidir.

Alternatif Tedaviler Nelerdir?
Vakum esliginde yag alinmasi eger iyi kalitede gergin bir cilt ve sinirli yag birikimi varsa ve kol kaslari tonusunu kaybetmemisse normal agirliktaki kisilerde alternatif olarak düsünülebilir. Total vücut yaginin azalmasinda diyet ve egzersiz programlari da etkili olabilir, ancak deri sarkikligina etkili olmaz. Riskler ve muhtemel komplikasyonlar diye adlandirilan, ameliyat sonrasi beklenmeyen ancak olasi olaylar alternatif tedavilerde de ameliyatin risklerini tasir.

Kol Germe Ameliyatinin Riskleri Nelerdir?
Vücut kontürü düzeltme konusunda da uzmanlasmis bir plastik cerrah tarafindan bu ameliyat yapildigi takdirde sonuç genellikle tatmin edicidir. Her cerrahi islemin belli miktarda riski mevcuttur ve önemli olan sizin kol germe ameliyati ile ilgili olanlari anlamanizdir. Kisinin cerrahi islemi kabul etmesinde ameliyatin risk ve faydalarinin karsilastirilmasi esastir. Pek çok kadin yada erkek asagidaki komplikasyonlar ile karsilasmasa bile, siz, plastik cerrahinizla riskleri, muhtemel komplikasyonlari ve sonuçlarini, anladiginiza emin olana kadar tartisin. Iyi ameliyat öncesi inceleme ve degerlendirme, uygun hastane sartlarinda plastik cerrah tarafindan gerçeklestirilen bu ameliyatin enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonlari nadirdir. Enfeksiyon antibiyotik ve abse olusmussa apsenin bosaltilmasi ile tedavi edilir fakat hastanede yatma süresini uzatabilir. Yara iyilesmesinde gecikme veya kötü yara iyilesmesi görülebilir ve yara iziyle sonuçlanabilir. Bu sartlarda ikinci bir ameliyat gerekebilir. Sigara içenlerde cilt kaybi ve yara iyilesmesinde komplikasyonlara daha sik rastlanir.

Uzun Dönem Etkileri Nedir?
Yaslanmaya, gebelige ve kilo alip vermeye bagli olarak ameliyat bölgesinde kontur degisiklikleri gelisebilir.

Tatmin Edici Olmayan Sonuçlar Nelerdir?
Geçirdiginiz cerrahi islemin sonuçlari ile ilgili olarak nadiren hayal kirikligina ugrayabilirsiniz. Bu tip sonuçlari düzeltmek için ek cerrahi girisim gerekebilir. Bu bilgiler sizin için tam anlami ile yeterli olmayabilir. Cerrahiniz ile karsilikli konusarak tüm ayrintilar hakkinda bilgi sahibi olunuz.

Hiç yorum yok: