2 Ocak 2008 Çarşamba

estetik tarihi

Güzellik, tarih boyunca önemsenen ve üzerinde sıklıkla konuşulan bir konudur. Ancak son zamanlarda gelişen teknoloji ve değişen koşullar nedeniyle, görsel algılama ve güzellik önceki dönemlere göre çok daha fazla önem kazanmıştır. Hemcinslerine ve yaşıtlarına göre daha iyi görünüme sahip olmanın, kişiye birçok konuda avantajlar sağladığı günümüzde kabul edilen bir gerçektir. Dış görünüşünden memnun olan kişinin özgüveni yerindedir ve kişi işinde, sosyal ve cinsel hayatında daha başarılı, ilişkilerinde daha rahattır. Bu da kişinin mutluluğunu olumlu yönde etkiler.

İnsan vücudunun bütünlüğü ve dış görünümü çeşitli nedenlerle bozulmuş olabilir. İnsan bedenindeki bu değişiklikler, kişinin günlük yaşamını etkileyebilir, estetik görünümünü ve ruh sağlığını bozabilir. Doğuştan var olan bazı işlevsel ve estetik şekil bozuklukları da kişide yukarıda sayılan sıkıntılara yol açabilir. Plastik cerrahi, doğuştan olan veya sonradan ortaya çıkan bu sorunları düzelterek, kişinin yaşamını fonksiyonel, estetik ve ruhsal açıdan kolaylaştırarak topluma kazandıran bir tıp uzmanlık dalıdır. Plastik cerrahi uzmanları yeniden yaratan sihirbazlar değil, görünümü bozulmuş ya da fonksiyonunu kaybetmiş bir organın kabul edilebilir görünüme kavuşması ve fonksiyonel hale getirebilmesi için, temel cerrahi prensipler doğrultusunda onarım yapan Hipokrat Yemini etmiş tıp doktorlarıdırlar.

Plastik cerrahide hasta bir bütün olarak ele alınır. Sebep ne olursa olsun, mevcut estetik görünüm ve şekil bozukluklarının onarımı yapılırken, uygulanacak ameliyatın uzak sonuçları daima göz önünde tutulur. Sadece estetik kaygılarla ameliyat talep eden kişilerin psikolojik durumlarının dikkate alınması ve bazen psikiyatrik muayene istenmesi gerekebilir. Günümüzde estetik ameliyat olmak utanılacak bir şey değildir. Vücut görünümünün düzeltilmesi, çoğu zaman insanın özgüven duygusunu arttırır. Bu açıdan plastik cerrahi, cerrahinin psikiyatri bölümü olarak da adlandırılabilir. Plastik cerrahi sadece fiziksel ve estetik görünüşü düzeltmeyi değil, gerek varsa, fonksiyonları da eski haline getirmeye çalışır. Plastik cerrahinin, probleme sanatçı gözüyle yaklaşımı ve yaratıcılık özelliği burada kendini gösterir. Hedef, vücudun fonksiyon ve estetik bütünlüğünün sağlanmasıdır.

Kişiyi rahatsız eden soruna temel cerrahi prensipleri içeren ameliyat tekniklerinin kılavuzluğunda, sanatçı gözüyle yaklaşım şarttır. Kişinin doku yapısı ve kalitesi, yaş, ırk özellikleri, sistemik hastalıkları, sigara, alkol gibi alışkanlıkları, ilaç kullanımı ve yara iyileşmesi özellikleri sonucu etkileyen faktörlerdir. Bu bilgiler ışığında, alınacak sonuç önceden görülmelidir. Estetik ameliyatlar mucize yaratmaz. Plastik cerrahlar elinde sihirli değnek olan kişiler değil, temel cerrahi tıp prensiplerini uygulayan yaratıcı ve insan psikolojisini anlayan tıp adamlarıdır.

Estetik cerrahi girişimlerden sonra görsel alanda sağlanan ilerlemeyle kişinin kendine güveninde önemli oranda artma olmakta ve buna bağlı olarak yaşamının birçok alanında olumlu yansımaları görülmektedir. Bu yüzden herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri duygusal dengedir. Plastik cerrah dış görünüşünüze yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Plastik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır.

Estetik operasyon düşünen kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak, cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle ifade etmelidir.

Estetik cerrahi ameliyat teknikleri bütün dünyada tanımlanmış ve kabul görmüş uygulamalardır, ancak sonuçları hastaya ve yapan plastik cerraha bağlı farklılıklar gösterir. Hastanın dokusal özellikleri, yara iyileşme süreci hastaya ait farklılıkları, yapan cerrahın yeteneği ve tecrübesi cerraha ait farklılıkları oluşturur.

Tıp fakültesini bitirerek doktor ünvanı almış ve ihtisas sınavını kazanmış hekimlere, en az altı senelik ağır bir eğitim (asistanlık) döneminden sonra “Plastik cerrah” ünvanı verilmektedir. Her tıp dalında olduğu gibi plastik cerrahide de eğitim meslek hayatı boyunca devam eden bir süreçtir.
Eğer estetik cerrahi bir operasyon yaptırmayı düşünüyorsanız doktorunuz mutlaka bir estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanına olmalıdır. Bu cerrahın Türk Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneğine üye olması ve bu dalda uzmanlaştığını gösteren diplomaya sahip olması gerekir. Sizi ilgilendiren tüm konuları bu uzmandan ayrıntılı olarak öğrenmeli, uygulanacak ameliyat tekniklerinin çeşitlerini öğrenmeli ve size uygun olanı cerrahınızla birlikte belirlemeli, oluşabilecek komplikasyon ve riskleri önceden ayrıntılı olarak sormalısınız.

Her türlü girişimi uzmanına yaptırmalısınız. Bazı işlemler size basit gelebilir. Ancak herhangi bir komplikasyon çıktığında vücudunuz ile ilgili hiçbirşeyin aslında basit olmadığı anlaşılır. Doktorunuz plastik cerrahi uzmanıysa olası komplikasyona da müdahale etme şansı ve eğitimi vardır. Uzman olmayan kişilerin yaptığı girişimler sonucu ortaya çıkan kötü sonuçların daha sonra düzeltilmesinin zor ya da imkansız olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.

Estetik ameliyat olmayı düşünüyorsanız bu konuda bilgilenin! Felaketle sonuçlanacak bir estetik girişimi düzeltmenin en iyi yolu bu işi daha baştan araştırıp, bu konunun ihtisasını görmüş bir cerraha danışmaktır.

* Bu sitede Plastik Cerrahi operasyonlarla ile ilgili verilen bilgiler “Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği”nin Web sitesindeki (http://www.tpcd.org.tr) bilgilerden alınmış, yer yer diğer plastik cerrahi web siteleri, klasik kitaplar, güncel plastik cerrahi dergilerindeki bilgiler kişisel değişikliklere uğratılarak hazırlanmıştır.

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler teorik olarak doğru olabilir. Sadece buradaki bilgiler ışığında ameliyata karar verirseniz yanılabilirsiniz. Estetik ameliyatı düşünen kişinin atması gereken ilk adım plastik cerrahla yüzyüze görüşmektir. Arzu ettiğiniz sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu akılda tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve daha iyi hissetmek konusundaki beklentilerinizi açık yüreklilikle tartışmalısınız. Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır.

“Yeni" bir yüz yada vücut yeni bir yaşamı garantilemez. Estetik ameliyat görünümünüzü düzeltebilir ve kendinize güveninizi tazeleyebilir; fakat gerisi size kalmaktadır. Muayene ettikten sonra cerrah, sizinle, yöntemle ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Kesin bir sonucu önceden belirlemek imkansızdır. Düzelmenin derecesi yaş, kalıtım, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri alkol, sigara kullanımı, beslenme, alışkanlıklar gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu faktörler, bir dereceye kadar operasyonun ne kadar etkili olacağını da belirler. Bu sitede verilen bilgilerle vereceğiniz kararlar bu nedenlerle sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.
Sağlıklı karar verebilmek için mutlaka cerrahınızla yüzyüze görüşünüz.

Hiç yorum yok: