2 Ocak 2008 Çarşamba

estetik görünümde sigara faktörü

SİGARA

Tiryaki iseniz size kötü bir haberim var. Estetik ameliyat olmayı düşünüyorsanız maalesef (kendi iyiliğiniz için) sigarayı bir süreliğine de olsa bırakmanız gerekecek. Herhangi bir estetik ameliyatta en önemli şeylerden biri dikiş hattının düzgün iyileşmesidir. Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir. Sigara, ameliyat bölgesinde kan akımını azaltır, kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya yolaçar, gelen kanın taşıyabildiği oksijenin dokulara salınmasını bozar. Sizin içmeniz bir yana, bulunduğunuz odada dahi sigara içilmesi dikiş hatlarındaki kanlanmayı bozar.

Sadece sigara değil, nikotin sakızları ve bantları da zararlıdır. Bunlarda kan dolaşımını bozarlar. Bu yüzden ameliyattan en az 10 gün önce ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemenizi ve nikotin bantları ile sakızlarını kullanmamanız önerilir.

Estetik ameliyat olduğunuz dönemde sigara gibi alkolde almamalısınız, çünkü alkol vücutta su tutulmasına, ciltte ise kuruluğa yolaçar ve ameliyat bölgesinde ödemin çözülmesini geciktirir, bağışıklık sistemini zayıflatır. Ameliyattan önceki 48 saat içinde kesinlikle alkol almamalısınız, çünkü alkol ameliyatta verilen anestezi ilaçları ile etkileşir.

Bu yüzden,

-Ameliyattan önceki 10 gün ve sonraki 20 gün içinde sigara içmemeye çalışın,

-Ameliyattan önce ve sonraki bir kaç gün alkol almayın,

-Sigara gibi nikotin bantlarını da kullanmayın,

-Bulunduğunuz odada dahi sigara içilmemesini sağlayınız.

Hiç yorum yok: