2 Ocak 2008 Çarşamba

estetik cerrahide anestezi

ANESTEZİ

Anestezi ve reanimasyon uzmanlığı, ameliyat sırasında ağrı duymamanızı sağlayan, tüm hayati verilerinizi kontrol altında tutan, ameliyattan sonra da ağrı duymanızı engelleyen, ayrıca yoğun bakım hizmeti veren bir tıp uzmanlığıdır. Tüm ameliyatlarda hasta başında mutlaka bir anestezi uzmanı bulunur. Ameliyat ister lokal, ister genel anestezi ile yapılsın, hastanın ameliyattaki takibinden anestezi uzmanı sorumludur. Anestezi uzmanı, sizin ağrı duymamanızı, ameliyatın güvenli ve ağrısız geçmesini sağlar; ameliyat sırasında beklenmeyen bir gelişme olursa buna müdehale eder.

G enel anestezi ile ameliyat olacak hastalar, ameliyattan önce mutlaka anestezi uzmanınca görülür, muayene edilir; ameliyat öncesi yaptırılan tetkikleri değerlendirilir. Hastanın sürekli aldığı ilaçların, allerjilerinin, daha önce geçirdiği ameliyatların, hastalıklarının, anestezi uzmanı tarafından bilinmesi önemlidir. Hastaların ameliyattan önceki 6-8 saat aç kalmaları gereklidir. Hastalar bu süre içinde katı yada sıvı (su dahil) ağızdan hiç bir şey almamalıdır. Anestezi ilaçları bulantı yaptığından midenin boş olması gereklidir. Sadece almanız gereken ilaçları az miktarda su ile alabilirsiniz. Hastalar ameliyathanede hazırlık odasına alındığında Anestezi Uzmanının işi başlar. Burada damar yolu açılır ve serum takılır. Hastaya anestezi uzmanının direktifi ile "premedikasyon" yapılır. Bu, hastanın heyecanını dindiren, rahatlatıcı bir iğnedir. Premedikasyon ile hastanın heyecanı azalır, hafif bir uyku hali oluşur, solunum yollarındaki salgı artışı önlenir. Premedikasyon yapıldıktan sonra hasta ameliyathaneye alınır. Uzun sürecek ameliyatlarda idrar sondası takılır. İdrar sondası, ameliyatta size verilen serum miktarı ile birlikte değerlendirilip vücudunuzun sıvı dengesi korunur. Standart olarak her hastaya kalp atışının takibi için elektrodlar, otomatik tansiyon ölçme aletinin manşonu ve kanın oksijenmesini gösteren "pulse oksimeter" bağlanır. Daha sonra maske ve damar yolu ile narkoz ilaçları verilir. Narkoz sırasında nefes almanız boğazınıza yerleştirilen "entubasyon tüpü" ile sağlanır. Bu tüp aracılığıyla oksijen ve narkoz ilaçları nefes yoluyla verilir. Entubasyon tüpü biraz sertçe olduğundan bazı hastalar ameliyattan sonra boğazlarının ağrıdığını ifade ederler. Tüpün sert olması, ağız içinde kıvrılmasını ve tıkanmasını önlemek içindir. Ameliyat hazırlık odasında verilen bazı ilaçlar "kısa süreli amnezi" (hafıza kaybı) yaratır; yatağınızdan alınıp ameliyathaneye götütülmenizi hatırlamazsınız. Ameliyatın sonunda rahat bir şekilde uyanmanız ve yoğun bakım ünitesine rahat bir şekilde çıkartılmanız sağlanır; ağrı duymamanız için gerekli ağrı kesiciler yapılır. Ameliyattan sonraki 3 saat sonunda önce su içersiniz, daha sonra sulu gıda alabilirsiniz.

Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlar anestezi açısından herhangi bir hazırlık gerektirmez. Ameliyat sırasında gerekiyorsa monitörizasyon (nabız, tansiyon, elektro takibi) anestezi uzmanınca sağlanır. Ameliyattan kısa bir süre sonra hasta normal gıda alabilir. Eğer local anesteziye ek olarak sedasyonda uygulanacaksa aç gelmeniz gerekir. Operasyon sadece local anestezik infiltrasyonu ile gerçekleştirilecekse sabahleyin hafif bir kahvaltı yaparak gelmenizde sakınca yoktur. Hasta ameliyat masasında hazırlanır, ameliyat edilecek bölge antiseptik bir solüsyonla silinerek steril hale getirilir ve sadece ameliyat edilecek alana ve çevresine lokal anestezik madde enjekte edilir. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlardan hemen sonra hasta evine gönderilebilir.

Günümüzde modern anestezi oldukça güvenli olmakla birlikte yine de bazı riskler taşımaktadır. Bununla birlikte bu riskler, bir trafik kazası olasılığından daha düşüktür. Bu dünyanın her yerinde aynıdır. Her ameliyatta daha önceden kestirilemeyen, beklenmedik sorunlar çıkabilir. Burada önemli olan ameliyatı gerçekleştiren cerrahın ve anestezinizi sağlayan anestezi uzmanının bu beklenmedik problemlere zamanında ve uygun çözüm bulup bulmamasıdır. Riskleri en aza indirmek için ameliyattan önce gerekli tetkikler istenir, anestezi uzmanı sizi değerlendirir, ameliyatta gerekli tedbirler alınır, ameliyat sonunda da uygun biçimde anesteziden çıkmanız sağlanır.



Anestezinin Sık Görülen Yan Etkileri:
· Bulantı, kusma
· Başağrısı
· Enjeksiyon alanlarında ağrı, şişlik, morarma
· Boğazda ve dudaklarda kuruluk / yanma
· Bulanık ya da çift görme
· Kas ağrıları
· Halsizlik
· Kaşıntı, döküntü tarzında alerjik reaksiyonlar
Anestezinin Nadir Görülen Yan Etkileri:
· Anestezi sırasında uyanık duruma gelme
· Dişlerde kırık / kayıp
· Dudaklarda yaralar
· Ses tellerinde hasar; geçici/kalıcı ses kaybı
· Alerjik reaksiyon ve/veya astım
· Bacaklarda kan pıhtılaşması
· Basıya maruz kalan yerlerde sinir hasarı
· Nöbet geçirme (epilepsi/sara)
Anestezinin Ölüme Neden Olabilen Nadir Riskleri:
· Alerji / Şok
· Çok yüksek ateş
· Felç (inme) inmesi ya da kalp krizi
· Mide içeriğinin akciğerlere kaçması
· Paralizi (bacaklarda motor kayıp)
· Bacaklarda kan pıhtılaşması
· Beyin hasarı
Risklerin Arttığı Durumlar:
· Nezle/Grip ya da astım gibi solunum yolu hastalıkları
· Sigara kullanımı
· İdeal kilonun üzerinde olma
· Şeker hastalığı
· Kalp hastalıkları
· Böbrek hastalıkları
· Yüksek tansiyon
· Diğer ciddi rahatsızlıklar
GENEL RİSKLER
1. Akcigerlerinizde küçük alanlarda kapanma görülebilir. Bu durum, akciger enfeksiyonu riskini artirir. Antibiyotik kullanimi ve solunum fizyoterapisi gerekebilir.
2. Bacaklarda kan pihtilasmasi sonucu sisme ve agri olabilir. Bu pihtilar nadiren bulundugu yerden ayrilip kan dolasimiyla kacigerlerinize gidip ölüme varan sonuçlara neden olabilir.
3. Islem sirasinda kalp krizi/felç görülebilir
4. Islem sirasinda ölüm görülebilir.
5. Sisman hastalarda ve/veya sigara içenlerde yara yeri ve solunum yollari enfeksiyonlari, kalp ve akciger sorunlari ve damar içi pihtilasma görülebilir

Hiç yorum yok: